Deutsch
English
schwarz-weiss Version
Farb-Version
A A A
Download Our Smartphone-App

Smartphone-App

Architecture

Detail NS-Dokumentationszentrum (Photo: Jens Weber)

Counterpoint at the historical site

In April 2008 the Munich City Council commissioned the department of urban development to advertise a competition for the realisation of a Documentation Centre for the History of National Socialism. A specification of the competition was to submit an architectural concept which concerned itself with the special historic significance of the site. The building's architecture and the design of the outdoor area were to mark the fundamental break with the site's history and to the former Nazi buildings in the neighbourhood (today's school of music and theatre, for instance).

Visual connection with surrounding topography

The design by Georg Scheel Wetzel Architekten won the competition. The jury justified its selection of the concept of the Berlin architects from an urban development and design viewpoint as an 'excellent response to the task set with its own unmistakeable identity'. The cube marks the perpetrator site without a reference to the 'Brown House'. The louvered windows enable varied visual connections with the building relics of the Nazi era, so the authentic sites become part of the documentation.

The highest quality of exposed white concrete

In addition to its cubic, compact form the architecture of the new building is strongly determined by the material: the fine, exposed white concrete characterises both the exterior and the interior. The building is in stark contrast with its environment. The facades consist of light, closed surfaces and dark, partly cross-storey window areas.

See also

Munich and National Socialism

Our catalogue of the permanent exhibition